Wpis

czwartek, 13 kwietnia 2006

Wędzenie szynki cz. 1

W tym roku wpadliśmy gremialnie na genialny pomysł

My to znaczy: Ja z Żoną, moi Teściowie i Rodzice.

Postanowiliśmy samodzielnie uwędzić szynkę na święta.

 

No i tak chodziliśmy wokół tego tematu, chodziliśmy, aż przyszła odpowiednia pora.

Zakupiliśmy więc trzy szyki, wytrybowane i ze zdjętą skórą. Skóra była jednak zdejmowana w ten sposób, żeby została na szynkach warstwa tłuszczyku.

Następnie moja Mama szynki wrzuciła do zalewy , w której były już odpowiednie ingrediencje. W zalewie szynka peklowała się tydzień, stojąc w chłodnym miejscu. Razem z szynką zapeklowany został też kawałek brzucha.

Na dzień przed „Wielkim Dniem” szynki zostały wyjęte z „magicznego roztworu”. Następnie Rodzice je fachowo pozwiązywali i powiesili na hakach, żeby odciekły przed wędzeniem.

 

W ten sposób nadszedł wielki dzień:

Rano udałem się ze swoim Tatą na rynek (targ) celem zakupienia kiełbasy, którą postanowiliśmy przy okazji podwędzić.

O dziesiątej przystąpiliśmy do przygotowania wędzarni ponieważ nie posiadamy stałej, murowanej, trzeba było wykonać taką mobilną, prawie turystyczną :-).

Oto jej schemat w dużym uproszczeniu:

Wędzarnia

Rozpoczęliśmy od wykopania kanału w ziemi, w którym ułożyliśmy rurę kominową.

Rów na rurę.

Rura w ziemii

Następnie rurę tę zasypaliśmy na powrót piachem . Na jednym końcu rury było „kolanko” wylotem skierowane pionowo do góry. Przy drugim końcu rury wykopaliśmy jamę i ułożyliśmy palenisko.

Palenisko

Palenisko

Nad wylotem z kolanka ustawiliśmy blaszaną beczkę, odpowiednio do tego celu powycinaną.

Rozpaliliśmy w palenisku i przykryliśmy je częściowo płytami żeliwnymi, pochodzącymi ze starego pieca kuchennego.

Palenisko

Palenisko

Na początku dym walił wszędzie tylko nie tam gdzie był najbardziej pożądany skutkiem tego wszędzie było siwo - niebiesko jednak kiedy nasz komin się nagrzał buchnęły przez niego prosto do beczki pierwsze obłoki dymu.

Dym był wszędzie

W końcu zaczął pojawiac się w beczce

Nareszcie w beczce.

Czas było przynieść szynkę – głównego bohatera dnia.

Szynka

Szynka

Ja i Szynka

Ja i Szynka

Szynki powiesiliśmy na rurach opartych o beczkę. Wisiały one na fachowych rzeźnickich hakach. Do tego wszystkiego dołożyliśmy kupioną kiełbasę.

Wiszące szynki

Szynki i kiełbasy

Szynki i kiełbasy

Zostało czekać, pilnować i kontrolować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
artnow
Czas publikacji:
czwartek, 13 kwietnia 2006 14:46

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z abwq16.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2007/12/01 02:26:11:

    Szanowni Panstwo,

    Jako ze mamy juz grudzien i Swieta zblizaja sie wielkimi krokami,
    Pragne zlozyc najserdeczniejsze zyczenia:
    Niech czas swiatecznych przygotowan bedzie czasem radosnego oczekiwania,
    Niech czas spotkan w gronie rodziny stworzy niezapomniana atmosfere, A
    dobre emocje niech beda naszymi towarzyszami:
    Duzo czulosci, milosci i wzajemnego zrozumienia na caly okres Swiat Bozego
    Narodzenia

    zyczy

    Katarzyna Kowalska
    --
    ZAKLAD PRZETWORSTWA DREWNA CIECZKO
    Dobre, polskie zrebki wedzarnicze!
    87-300 Brodnica, ul.Gen.Sikorskiego 4a
    Zaklad Produkcyjny w Lidzbarku Welskim
    tel./fax 056 49 342 39
    tel./fax 056 49 338 09
    e-mail: biuro@zpdcieczko.pl
    www: www.zpdcieczko.pl


    ---------------------------------------------------------------------------
    >>>Zapraszamy do Systemu zakupow internetowych ZPD CIECZKO
    :: Dobre, polskie zrebki wedzarnicze! :: na wyciagniecie reki
    www.zpdcieczko.pl/zrebki_wedzarnicze.html

  • Gość Micek89 napisał(a) z aegc79.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/04/18 21:51:22:

    Witam. Genialnie przedstawiona historia powstawania tych hmmm jak to nazwać by oddać cała prawdę, "cudeniek:)"
    Pozdrawiam

  • Gość Boro napisał(a) z public98500.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2011/04/21 13:41:51:

    Brakuje tylko zdjęcia finalnego produktu, bardzo mnie ciekawi jak to wyszło ;]

  • przepisy4u napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/22 18:52:51:

    Jakieś tłustawe te szyneczki na zdjęciach, ale szacun za włożoną pracę !

  • Gość radas napisał(a) z 78-131-196-251.tktelekom.pl komentarz datowany na 2011/11/09 18:50:46:

    ummmmmmm.. szyneczki.... :) w sobote ide na dzika :) jak dobrze pojdzie za tydzien te bede wedzil :) gratuluje reportazu :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny



Artur Nowacki

Utwórz swoją wizytówkę











Ania i Artur Nowaccy. Get yours at bighugelabs.com/flickr