Menu

Zapiski Artura

jakiś czas temu przekroczyłem trzydziestkę mieszkam w mieście Łodzi jestem szczęśliwym mężem i ojcem obecnie próbuję szczęścia we własnym biznesie http: www.artnow.com.pl nienawidze chamstwa prostactwa obłudy fałszu i szpanu uwielbiam gotowac w kuchni czuje się jak ryba w wodzie co niestety odbija się na mojej wadze bloga w tej chwili prowadzę od przypadku do przypadku

KUCHNIA

Pieprzówka z miętą.

artnow

Jest to absolutnie mój autorski przepis. Nie inspirowałem się, żadnym innym przepisem, pomysł na ten trunek powstał w mojej głowie. Metodą prób i błędów został dopracowany. I tak oto powstał alkohol, który smakuje nie tylko mnie, ale tez wielu innym ... więcej

Konserwa z szybkowara.

artnow

Codziennie coś jeść trzeba. Niestety przy obecnej jakości kupnych wędlin, gdzie wszystko smakuje tak samo, dodatkowo jest naszpikowane całą Tablicą Mendelejewa, trudno jest znaleźć coś co będzie zadowalało. Zarówno smakowo jak i jakościowo. W tym mom... więcej

Sos pomidorowo paprykowy a'la Ketchup.

artnow

W moim domu rodzinnym od wielu wielu lat robi się w ramach przygotowań do zimy, sos pomidorowy z papryką, U nas nazywa się to Ketchup. Powiedziałbym, ze to bardziej nazwa robocza, ale tak się przyjęło. Jest przy tym odrobinę pracy, ale naprawdę warto... więcej

Ser Koryciński

artnow

Zasadniczo powinienem nazwać go serem a'la Korycińskim albo w typie Korycińskiego, ze względu na zastrzeżenie nazwy. Jak podaje WIkipedia   Ser Koryciński jest odmianą sera podpuszczkowego, produkowanego z krowiego mleka, niepasteryzowanego. Se... więcej

Ziemniak inaczej.

artnow

Widziałem to na jakimś filmiku na FB, odtwarzałem z pamięci.  Potrzebujemy:  Duże ziemniaki, raczej kremowe jak kruche.  Oliwa/Olej Sól  ewentualnie przyprawa do ziemniaków.  Robimy to tak:  Ziemniaki kroimy w drobne pla... więcej

Polskie Caprese

artnow

W zasadzie powinno być Kapreze :-) Fantastyczna sałatka. Polecam!   Składniki: 5 pomidorów 30 - 40 dag bunca (Buncu, Bundzu, Bundza). Oliwa Świeża bazylia Ocet Balsamiczny. Pomidory i bunc kroimy w plasterki, Układamy na przemian na talerzyku l... więcej

Pasta z makreli wędzonej.

artnow

Makrela wędzona to od wielu wielu lat najbardziej popularna wędzona ryba na naszym rynku. Jest bardzo smaczna, a im bardziej tłusta tym bardziej smaczna, jednocześnie zdrowa. trzeba pamiętać, że jest to ryba morska i jej tłuszcz jest zdrowy, poprzez ... więcej

Gulasz z serc i żołądków kurzych z szybkowaru.

artnow

Jest to danie nie dla każdego. Po prostu nie każdy jest miłośnikiem podrobów. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie zjeść serduszka czy żołądka. Tkwi to chyba bardziej w głowie niż w smaku, ponieważ podroby są zwyczajnie smaczne, aczkolwiek o gustach s... więcej

Surówka z kiszonych ogórków.

artnow

Surówka nie dość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa. Zwłaszcza w okresach wzmożonych przeziębień. Kiszone ogórki zawierają dużo witaminy C. Czosnek ma duże działanie aseptyczne. Jest jeszcze druga wersja tej samej surówki, gdzie czosnek można zastą... więcej

Tarta Szpinakowa z serem Feta.

artnow

Tarta jest świetna zarówno na zimno i jak na ciepło. Nie jest to niestety danie, które można zrobić w 5 minut. Za to można mieć gotowe zamrożone półprodukty, z których skorzystamy, a wtedy faktycznie to tylko chwila roboty.  Drugą wadą tego dani... więcej

Roladki ze schabu z serem i śliwkami.

artnow

Przepis podpatrzyłem w Kuchnia+  i od razu zapragnęłem wypróbować. Nawet nie sądziłem, że tak szybko nadaży się ku temu okazja, gdyż na weekend wypadła nam wizyta znajomych. Oczywiście przepis musiałem zmodyfikować, bo chyba jeszcze nic nigdy ni... więcej

Uniwersalne ciasto na tartę.

artnow

Jest to sprawdzony, niezawodny, a przede wszystkim błyskawiczny przepis na ciasto do tarty. Zrobienie tego ciasta zajmuje max 5 minut. Nie jest to skrót myślowy, tylko dosłowny, zmierzony czas. Do wykonania go, niezbędne jest posiadanie malaksera/rob... więcej

Makaron ze szpinakiem.

artnow

Sezon szpinakowy w pełni. Dobrze jest to wykorzystać. Szpinak posiada dużo żelaza, ale niestety też posiada szczawiany, które niekoniecznie są zdrowe, więc ze spożyciem szpinaku nie należy przesadzać (podobnie jak rabarbaru, czy szczawiu). Niemn... więcej

Młoda kapusta z mięsem.

artnow

Sezon na młodą kapustę się już rozpoczął. Kapusta sama w sobie jest dietetyczna, dopiero dodawanie do niej dużej ilości tłuszczu powoduje, ze staje się tucząca. Polecam Wam taką wersję kapusty, która może w zupełności być samodzielnym daniem obiadowy... więcej

Schab dojrzewający.

artnow

Wiedziony inspiracjami z grupy Facebookowej Wędzarnicza Brać  postanowiłem po raz pierwszy zrobić wędlinę dojrzewającą. Wybór padł na to, że pierwszy raz będzie schab. Równie dobrze mógł być to karczek, lub boczek. Karczek na pewno będzie następ... więcej

Golonka z indykiem na piwie.

artnow

Kolejny przepis na wędlinę robioną własnymi metodami, ze składu który wiemy co zawiera i w jakich warunkach było przetwarzane. Ta wersja nie do końca jest dietetyczna, ale na pewno zdrowsza niż niejeden produkt sklepowy. Składniki    &... więcej

Cytryna do herbaty zakrapiana rumem.

artnow

Bardzo często miałem problem z cytryną do herbaty. Zanim zdążyliśmy ją zużyć to ona albo obeschła, albo zapleśniała.  U Teściowej podejrzałem dosyć ciekawy sposób i postanowiłem go przetrenować. Wyszło całkiem przyjemnie, więc stwierdziłem, że m... więcej

Mielonka

artnow

Składniki: 0,3 kg Golonka z indyka. 0,3 kg Golonka Wieprzowa przednia. 0,6 kg Łopatka. 15 gram peklosoli. 5 gram soli 2 gramy pieprzu. 2 gramy gałki muszkatołowej. Duży ząbek czosnku. 30 ml wody. Łyżeczka żelatyny. Wykonanie Mięso klasyfikuje... więcej

© Zapiski Artura
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci